Alles wat u moet weten over elektromechanische meters
Elektromechanische meters gebruiken een draaimechanisme om de hoeveelheid verbruikte energie te meten. Ze worden stilaan vervangen door digitale meters. Ze beschikken niet over diensten op afstand (zoals digitale meters), de meterstanden moeten dus manueel worden opgenomen.
Hoe werkt een elektromechanische meter voor elektriciteit of gas?
Een elektromechanische meter meet de hoeveelheid energie die over een bepaalde periode wordt verbruikt. De opname van de meterstanden gebeurt elk jaar in dezelfde periode. Uw energieleverancier baseert zijn facturen op deze meterstanden. Ofwel komt een ORES-technicus ze opnemen, ofwel doet u dat zelf.
Er zijn verscheidene types elektromechanische meters:
- de meter voor enkelvoudig tarief heeft één enkele wijzerplaat. Het enkelvoudig tarief betekent dat u dezelfde prijs per kilowattuur betaalt tijdens piekuren en daluren. Om het tweevoudig uurtarief te genieten, dient u de vervanging van de meter aan te vragen
- de meter voor tweevoudig tarief heeft twee wijzerplaten. Afhankelijk van het moment van de dag betaalt u een verschillend tarief. Hij berekent dus twee meterstanden: één meterstand voor het dagverbruik (piekuren) en één voor het nachtverbruik (daluren).
- de meter voor exclusief nachttarief: deze meter dient voor elektrische accumulatieverwarming of een waterverwarmer die uitsluitend ’s nachts stroom ontvangen
- de meter met voorafbetalingsfunctie: werkt met een oplaadkaart die u rechtstreeks in de meter steekt om uw energie vooraf te betalen. Om uw energie online vooraf te betalen dient u de installatie van een digitale meter aan te vragen.
- de gasmeter: er is slechts één type elektromechanische gasmeter. De verbruikte kubieke meters (m³) worden omgezet in kilowattuur (kWh) op basis van een omzettingscoëfficiënt.
Is een meter voor tweevoudig uurtarief voor u geschikt?
Om daar achter te komen, moet je rekening houden met :
- Je dalverbruik: lees gedurende één week de meterstanden af aan het begin en het einde van de dalperiode en bereken je verbruik. Vermenigvuldig dit verbruik met 52 en je krijgt een eerste indicatie van je jaarlijkse dalverbruik.
- Potentiële besparingen: je hoeft alleen nog maar te berekenen - op basis van de tarieven van je energieleverancier - hoeveel je zou kunnen besparen op je verbruik dankzij het twee-uurtarief.
Doe onze snelle test om erachter te komen of het twee-uurtarief geschikt is voor jou, en om de nachtelijke uren bij jou in de buurt te weten te komen.
Verwante onderwerpen
Aansluitbaarheid op het gasnet
Meteropname
Digitale meter