Help ons om te vermijden dat omvormers uitvallen
Als energieproducent speelt u een essentiële rol in de energietransitie. Het doel daarvan is om ons minder afhankelijk te maken van de traditionele fossiele energiebronnen. Om dat te doen slagen moeten we de gewoonte aannemen om energie te verbruiken op het moment dat we die produceren. Dit heet zelfverbruik.
Om uw zelfverbruik te optimaliseren, is het aan te raden om de elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken meteen te verbruiken wanneer er overdag maximaal zonne-energie wordt geproduceerd (meestal tussen 11 en 15 u). Spanningspieken doen zich meestal voor wanneer de zon fel schijnt en de meeste zonnepaneleninstallaties dan tegelijk elektriciteit in het net injecteren. Wanneer de spanning in het net stijgt, heeft dit invloed op alle installaties. Om te vermijden dat de omvormers zichzelf uitschakelen als veiligheidsmaatregel, is het essentieel dat we overspanning voorkomen met meer zelfverbruik.
Hoe beperkt u het risico op een omvormer die uitvalt?
Gebruik uw elektrische toestellen op het juiste moment
Gebruik op momenten met felle zonneschijn energieverslindende toestellen zoals een laadstation voor een elektrische auto, elektrische verwarming, warmtepomp, airconditioning, enz. Door deze toestellen op het juiste moment in te schakelen vergroot u het zelfverbruik van de energie die u produceert.
Slim beheer van het verbruik
Met domotica kunt u uw energieverbruik verlagen. Gebruik slimme stopcontacten, een slimme thermostaat, verlichtingsbeheer, enz. Programmeer uw elektrische toestellen om te functioneren wanneer de zon schijnt en optimaliseer zo uw zelfverbruik.
Energie opslaan
Gebruik een thuisbatterij om de energie op te slaan die u produceert als de zon sterk schijnt.
- Een thuisbatterij slaat de elektriciteit op die u niet zelf hebt kunnen verbruiken en bewaart die voor later. Op die manier beschikt u zelfs ’s nachts over zonne-energie of wanneer de lucht bewolkt is.
- Met een slim laadstation laadt u de batterij van uw elektrisch voertuig op wanneer de zon schijnt en u stroom produceert. Ook dat is een manier om de geproduceerde energie op te slaan.
Het is heel belangrijk om energie op te slaan wanneer de zon fel schijnt, omdat dan het risico dat uw omvormer uitvalt het grootst is en u zoveel mogelijk de energie verbruikt die u zelf produceert.
Gebruik tools voor energie-opvolging
Dankzij de digitale meter kunt u allerlei tools gebruiken om exact te weten hoeveel energie u produceert en wat het beste moment is om energie te verbruiken. Enkele voorbeelden:
Klantenpoort
De klantenpoort van uw digitale meter stelt u in staat om een energiebeheersysteem aan te sluiten op uw meter. Met zo’n tool meet u in real time zowel uw injectie als uw verbruik, zodat u uw zelfverbruik kunt optimaliseren. Sommige tools bieden u ook de mogelijkheid om slim uw zonnepanelen, thuisbatterij en slimme stopcontacten te bedienen.
U vindt een lijst van energiebeheersystemen om aan te sluiten op de klantenpoort op maarjemeterslim.be.
Scherm van de meter
Op het scherm van de elektriciteitsmeter ziet u allerlei informatie, zoals uw verbruiks- en injectiegegevens en de netspanning.
.
Online klantenzone myORES
Via myORES volgt u nauwgezet uw verbruik en injectie op. Dit is belangrijk om nieuwe verbruiksgewoonten aan te nemen. Deze tool kan u ook meldingen sturen wanneer uw verbruik abnormaal hoog is. Hoewel myORES u geen informatie in real time levert, biedt uw klantenzone u toch een beter inzicht in uw verbruiksgewoonten, zodat u met kennis van zaken uw gedrag kunt aanpassen.
Zelfverbruik alleen zal het probleem van de omvormers die uitvallen niet oplossen. Wij allemaal, zowel energieproducenten als -verbruikers, kunnen een bijdrage aan de energietransitie leveren door onze verbruiksgewoonten aan te passen.
Verwante onderwerpen
De digitale meter
Het elektrische auto
Delen van energie
Zonnepanelen