Ik verhuis
Ik verlaat mijn huidige adres, wat moet ik doen?
- We raden u aan uw meters open te laten en het energieovernamedocument in te vullen. Houders van fotovoltaïsche panelen moeten dit document (fr) invullen voor de teruggave van elektriciteit en/of gas. Laat het medeondertekenen door de volgende huurder of eigenaar van het gebouw (of zijn mandataris) en neem contact op met uw energieleverancier.
- U heeft het formulier niet kunnen laten invullen en medeondertekenen?
- Meld dit eerst bij je provider, die de status van het betreffende adres zal wijzigen.
- We raden u dan aan ORES te vragen de meters af te sluiten. Zo vermijdt u ook dat het latere verbruik op uw naam gefactureerd zal worden.
- U bent een beschermde klant? Vul dit formulier in en stuur het via e-mail, met de post of per fax naar ORES. Op die manier blijft u bij een verhuizing elektriciteit en/of aardgas ontvangen via uw distributienetbeheerder (als sociale leverancier).
Checklist
Voordat ik verhuis
- Ik breng mijn leveranciers en andere overheidsinstanties op de hoogte van mijn verhuis: internet, telefoon, bank, werkgever, tv, verzekering, enz.
- Ik kies het beste energiecontract voor mijn nieuwe adres door aanbiedingen te vergelijken op de CWaPE website.
- Ik trek de stekker uit de koelkast en de diepvriezer om ze schoon te maken.
- Ik maak foto's van de kabels van mijn elektrische apparaten (tv, decoder, console, enz.) zodat ik weet hoe ik ze opnieuw moet aansluiten zodra mijn dozen uitgepakt zijn.
Op de dag van de verhuizing
- Ik lees de elektriciteits-, gas- en watermeters af op mijn oude en nieuwe adres.
- Ik vul het energieterugnamedocument in en onderteken het samen met de andere partij (vorige bewoner/nieuwe bewoner).
Vragen in verband met dit onderwerp
Het document voor energieoverdracht dient ingevuld te worden wanneer iemand de levering van elektriciteit en/of aardgas in een woning overneemt op zijn naam.
In welke gevallen gebruiken:
- verhuizing/betrekking van nieuwe woning
- verkoop van een huis
- scheiding
- overlijden
De meterstanden dienen nagekeken te worden en op dit formulier ingevuld te worden. Men vindt er alle gegevens van de beide klanten (de klant die weg gaat en de 'overnemer'). Dit document dient vervolgens overhandigd te worden aan uw energieleverancier.
Het document voor de overname van energie is zeer belangrijk want het heeft een juridische waarde. Bij een geschil inzake de meterstand kan het u gevraagd worden als bewijs. U dient er dus een kopie van te bewaren.
Zelfs wanneer u de identiteit van uw overnemer of vertrekkende klant (naargelang de situatie) niet kent, dient u toch dit document zelf in te vullen en op te sturen naar uw energieleverancier.
Het eerste wat u moet doen, is ORES (uw sociale leverancier) waarschuwen. De budgetmeter blijft ter plaatse en de budgetfunctie kan uitgeschakeld worden.
Onze diensten zullen contact met u opnemen om eventueel op uw nieuwe adres een meter met voorafbetalingsfunctie te installeren/te activeren. Dit zal zonder kosten voor u gebeuren.
Neen, dat is niet verplicht. Het belangrijkste is snel te melden bij uw energieleverancier dat u gaat verhuizen. Deze zal u begeleiden bij alle stappen. Denk er ook aan het energie-overnameformulier in te vullen met naargelang uw geval de oude of nieuwe bewoner van het gebouw. Wanneer niemand de energielevering overneemt, kunt u de DNB vragen uw meter te verzegelen.
Opgelet: dit zal zowel kosten voor uzelf als voor de overnemer met zich meebrengen.